De reissector en haar wetgeving

beach
  • FTI Touristik GmbH en haar internationale dochterondernemingen waren en zijn niet verzekerd bij het Garantiefonds Reizen (GFG)!

  • Het Garantiefonds Reizen is verhuisd. Nieuw adres: Kalkoven 5 (b. 0202), 1820 Steenokkerzeel.

arrow
arrow

De reissector en haar wetgeving

De Belgische wetgeving verplicht reisorganisatoren en doorverkopers of reisbureaus een verzekering tegen financieel onvermogen af te sluiten indien ze pakketreizen verkopen, gekoppelde reisarrangementen faciliteren of reisdiensten aanbieden. Zij kunnen die verzekering afsluiten door lid te worden van het Garantiefonds Reizen.

Dankzij die verzekering ben je als reiziger beschermd, mocht je reisorganisator, doorverkoper of reisbureau failliet gaan. Dan krijg je je reis grotendeels terugbetaald of word je, indien nodig, zonder kosten vanuit het buitenland gerepatrieerd. De naam en het contactadres van de verzekeringsmaatschappij vind je steeds terug op je reiscontract.

De wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten is sinds 1 juli 2018 van kracht en zet de Europese “Package Travel Directive” om in nationale wetgeving. De bedoeling ervan is ervoor te zorgen dat reizigers overal in de EU dezelfde bescherming en rechten genieten en er geen grote regionale verschillen zijn. Ze voorziet een reeks rechten en plichten voor reisorganisaties en hun klanten.

Meer informatie en links naar de wetgeving vind je op de website van de FOD Economie